You are here

DA LI PERETE NOVU ODEĆU PRE NOŠENJA? TREBALO BI

Blog

DA LI STE VI NEKO OD ONIH KOJI VOLE DA ODMAH OBUKU NOVU ODEĆU ČIM JE KUPE? EVO ZBOG ČEGA BI TREBALO PROMENITI TU NAVIKU
Ostaci raznih otrova koji se koriste u tekstilnoj industriji. Sve je u redu dok se poštuju norme koje regulišu dozvoljene nivoe istih u materijalu. Pogodićete – tekstil koji dolazi iz nekih zemalja Azije ne podleže strogim ispitivanjima jer je osnovno načelo proizvodnje da bude jeftin a naša mala zemlja odavno nema kapacitete (a možda su i neki interesi u pitanju) da detaljnije ispituje robu koja se uvozi.
FORMALDEHID Fabrički izrađena odeća se tretira formaldehidom (da, to je ono sredstvo za dezinfekciju) da bi se sprečila pojava buđi prilikom transporta i za vreme stajanja robe u magacinu kao i radi sprečavanja gužvanja. Šta fali formaldehidu? Pa, malo je kancerogen.
NFE je( nonilfenol ehtoksilat) služi kao deterdžent i fiksator boje u završnoj obradi tekstila. Ova supstanca je „stavljena na tapet“ u aferi koju je pokrenuo Grinpis pre par godina, gde je ispitivana garderoba velikih svetskih brendova poput : Najka, Adidasa, Benetona, Levisa, Zare,… NFE remeti rad reproduktivnog sistema (oponaša estrogen) i značajno zagađuje vodene tokove. „Epidemija“ neplodnosti u razvijenim zemljama? Baš čudno – pored tolikih endokrinik disruptora. NFE ima skoro sva nova odeće – od svetski poznatih marki do kineske (neka manje, neka više).
PFC (perfluorinat) se nalazi u odeći koja se ne gužva i takođe se smatra kancerogenom supstancom koja ima kumulativni efekat (deponuje u tkivima tokom vremena)
DIOKSINI se nalaze u pamučnoj odeći kao posledica korišćenja hlora kao izbeljivača, nekih boja, ili sredstava za čuvanje pamuka prilikom transporta. Akumuliraju se u telu i izazivaju reproduktivne i razvojne probleme, ometaju hormone i štete imunom sistemu.
... lista je dugačka, pa da skratimo
I ŠTA SAD?
1. Trebalo bi da prekinemo sa praksom navlačenja nove odeće odmah po kupovini. Dakle, prvo pranje.
2. Ne kupovati stvari koje se ne peglaju i ne gužvaju i zaboravite na materijale: rajon, najlon, poliester, akril, acetat i triacetate
3. Vodite računa čime perete veš a naročito koje omekšivače koristite jer ostaju na odeći i u celodnevnom kontaktu sa kožom na kraju se nađu u vašem organizmu a da li vam je to potrebno? TINKA EKO ima širok izbor, pa izvolite
4. Kupujte odeću od bio ili organskog pamuka i dr. prirodnih materijala, ako vam džep dopušta ili potražite oznake sertifikata kao što je Oeko-tex Standard 100 npr.Funkcija ovog sistema je da osigura da proizvodi ne sadrže štetne ili zabranjene supstance u koncentraciji opasnoj za ljude (pesticide, hlorofenol, formaldehid, alergene materije za bojenje, zabranjene azotne materije za bojenje i čestice teških metala). Ima naših proizvođača (Ariljci, Piroćanac,..) koji ga imaju pa im dajte prednost kada kupujete.