Posted on Ostavite komentar

SVET EKO PROIZVODA – SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE DOMAĆINSTVA

SVET EKO PROIZVODA – SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE DOMAĆINSTVA

Ekolozi, zdravstveni radnici, udruženja potrošaca i mnogobrojne naučne studije sprovedene poslednjih decenija, upozoravaju na prisustvo velikog broja hemijskih supstanci koje su štetne i opasne po zdravlje i životnu sredinu, a koje se nalaze, između ostalog, i u takozvanoj „kućnoj hemiji“. Kampanje i projekti nevladinih organizacija ali i državnih institucija u razvijenim državama doprinele su širenju svesti o značaju pronalaženja bezbednijih alternativa.
Hemikalije prisutne u konvencionalnoj kućnoj hemiji dokazano deluju iritirajuće ili štetno na kožu, pluća, jetru, bubrege, nervni i endokrini sistem – Povezuju se sa ekcemom, astmom, hormonskim i autoimunim poremećajima, neplodnošću,neurološkim oboljenjima, malignim bolestima,..

Kućna hemija je jedan od vodećih uzroka trovanja sa teškim posledicama. Najčešće žrtve trovanja su starije, senilne osobe i deca, upravo oni koji ne mogu da čitaju upozorenja na deklaracijama proizvoda koje su zakonom obavezne.

Da li moramo ovakve stvari držati u kući?

Sve je više proizvođača koji iz svojih proizvoda izbacuju „prozvane“ hemijske supstance i sve je više proizvođača koji se okreću tradicionalnim recepturama i prirodnim sirovinama. Rezultat je sve veći broj proizvoda koji su bezbedniji po zdravlje i životnu sredinu.

Nažalost, još uvek ne postoji jedinstvena sertifikacija i kategorizacija ovih „alternativnih“ proizvoda tako da se reklamiraju kao „eko“, neki kao „bio“ ili „prirodni“, itd. Neki su potpuno od prirodnih sastojaka, neki ne ali imaju izbačene pojedine štetne supstance. Kriterijumi su još uvek nedefinisani tako da i proizvodi u ponudi ove prodavnice mogu biti „manje ili više ekološki“. Prednost kada je preporuka u pitanju dajemo ručnoj izradi i potpuno prirodnim komponentama.

Za „eko ekstremiste“ definitivno „naj eko“ su stari dobri domaći sapun, sirće, limun, soda bikarbona, ceđ i sl. Oni koji nemaju vremena ili afiniteta da prave sami svoja sredstva za higijenu, imaju širok izbor probranih proizvoda našoj prodavnici

korisno: http://www.alhem.rs/  Alternativa za bezbednije hemikalije – organizacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *