Objavljeno dana Ostavite komentar

AUTOIMUNE BOLESTI I KUĆNA HEMIJA

Broj ljudi koji oboli od neke od autoimunih bolesti svake godine raste. Od 80-tih godina prošlog veka do danas  taj rast je jako ubrzan.

Nauka smatra da su genetski faktor, kao i izloženost određenim faktorima životne sredine osnovni činioci rizika. Poslednjih godina, istraživanja sve više ističu ulogu životne sredine s obzirom da je njena sve dramatičnija i brža promena u korelaciji sa sve većom stopom oboljevanja dok je za genetske promene potreban duži vremenski period.

Mnoge hemikalije, patogeni, neki sastojci hrane, koji svakodnevno dospevaju u organizam čoveka , predstavljaju okidač za upalne procese i produkciju antitela koji su u vezi sa kliničkim manifestacijama autoimunih bolesti.

Na primer – Hašimotov sindrom, Bazedovljeva bolest, dijabetis tipa A, čak i gojaznost, povezani su sa izloženošću organizma supstancama koje ometaju rad endokrinog sistema a nazivaju se „endokrini disruptori“

U njih spadaju:

Ftalati koji se nalaze u losionima, plastičnim predmetima, veštačkim mirisima, lakovima za nokte,.

Bisfenol A – u plastičnim bocama, cevima,igračkama,..

..,dioksini, pesticidi, usporivači gorenja, teški metali,..

Fluor (koji se nekada koristio u terapiji hipertireodizma jer smanjuje produkciju hormona štitne žlezde) a danas se njime tretira voda za piće.

Perhloretilen koji se nalazi u sredstvima za odmašćivanje, uklanjanje mrlja, čišćenje mebla i tepiha, poliranje cipela, suvo pranje veša je toksičan za mozak, jetru, bubrege i povećava rizik od raka

Triklosan – sastojak antibakterijskih sapuna, najpre korišćen kao pesticid je takođe endokrini disruptor Stručnjaci ne savetuju dezinfikovanje prostora u kome se živi osim u slučajevima zaraze jer je krajnji rezultat narušavanje naše mikroflore što štetno deluje na imunitet a utiče i na nastanak otpornih sojeva bakterija. Isto važi i za kvaternarna amonijumova jedinjenja koja se nalaze u omekšivačima.

U dvadesetogodišnjem istraživanju koje je sprovedeno u Norveškoj (Univerzitet u Bergenu), u kome je učestvovalo više od 6000 osoba, utvrđeno je da je povećano izlaganje hemikalijama iz sredstava za čišćenje jednako pogubno za pluća koliko i konzumiranje kutije cigareta dnevno. Profesionalne čistačice i domaćice su posebno ugrožene.

Imajući u vidu sve rizike koje nosi „kućna hemija“, sve više potrošača se okreće neškodljivoj, ekološkoj alternativi.

Osim zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, izbegavanje toksičnih materija je jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za svoje zdravlje.

https://www.invivoclinical.co.uk/invivo-education/articles/autoimmune-disease–a-modern-epidemic
https://www.hindawi.com/journals/ad/2014/437231/
http://www.slweb.org/galletti.html
Avatar
Pratite na:
Latest posts by Tinka (see all)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *