Objavljeno dana Ostavite komentar

DA LI PERETE NOVU ODEĆU PRE NOŠENJA?

Većina ljudi, nakon kupovine odeće, jedva čeka da je obuče pa to odmah i uradi. Ako imate istu naviku, ne bi bilo loše da saznate neke detalje…

Ostaci raznih otrova koji se koriste u tekstilnoj industriji. Sve je u redu dok se poštuju norme koje regulišu dozvoljene nivoe istih u materijalu. Pogodićete – tekstil koji dolazi iz nekih zemalja Azije ne podleže strogim ispitivanjima jer je osnovno načelo proizvodnje da bude jeftin a naša mala zemlja odavno nema kapacitete (a možda su i neki interesi u pitanju) da detaljnije ispituje robu koja se uvozi.

FORMALDEHID Fabrički izrađena odeća se tretira formaldehidom (da, to je ono sredstvo za dezinfekciju) da bi se sprečila pojava buđi prilikom transporta i za vreme stajanja robe u magacinu kao i radi sprečavanja gužvanja. Šta fali formaldehidu? Pa, malo je kancerogen.

NFE je( nonilfenol ehtoksilat) služi kao deterdžent i fiksator boje u završnoj obradi tekstila. Ova supstanca je „stavljena na tapet“ u aferi koju je pokrenuo Grinpis pre par godina, gde je ispitivana garderoba velikih svetskih brendova poput : Najka, Adidasa, Benetona, Levisa, Zare,… NFE remeti rad reproduktivnog sistema (oponaša estrogen) i značajno zagađuje vodene tokove. „Epidemija“ neplodnosti u razvijenim zemljama? Baš čudno – pored tolikih endokrinik disruptora. NFE ima skoro sva nova odeće – od svetski poznatih marki do kineske (neka manje, neka više).

PFC (perfluorinat) se nalazi u odeći koja se ne gužva i takođe se smatra kancerogenom supstancom koja ima kumulativni efekat (deponuje u tkivima tokom vremena)

DIOKSINI se nalaze u pamučnoj odeći kao posledica korišćenja hlora kao izbeljivača, nekih boja, ili sredstava za čuvanje pamuka prilikom transporta. Akumuliraju se u telu i izazivaju reproduktivne i razvojne probleme, ometaju hormone i štete imunom sistemu.

… lista je dugačka, pa da skratimo

I ŠTA SAD?

1. Trebalo bi da prekinemo sa praksom navlačenja nove odeće odmah po kupovini. Dakle, prvo pranje.

2. Ne kupovati stvari koje se ne peglaju i ne gužvaju i zaboravite na materijale: rajon, najlon, poliester, akril, acetat i triacetate

3. Vodite računa čime perete veš a naročito koje omekšivače koristite jer ostaju na odeći i u celodnevnom kontaktu sa kožom na kraju se nađu u vašem organizmu a da li vam je to potrebno? TINKA EKO ima širok izbor, pa izvolite

4. Kupujte odeću od bio ili organskog pamuka i dr. prirodnih materijala, ako vam džep dopušta ili potražite oznake sertifikata kao što je Oeko-tex Standard 100 npr.Funkcija ovog sistema je da osigura da proizvodi ne sadrže štetne ili zabranjene supstance u koncentraciji opasnoj za ljude (pesticide, hlorofenol, formaldehid, alergene materije za bojenje, zabranjene azotne materije za bojenje i čestice teških metala). Ima naših proizvođača (Ariljci, Piroćanac,..) koji ga imaju pa im dajte prednost kada kupujete.

Avatar
Pratite na:
Latest posts by Tinka (see all)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *