Objavljeno dana Ostavite komentar

PLASTIČNO DOBA

Plastika je svuda oko nas i svi je koristimo.Oko 8% svetske proizvodnje nafte se koristi za proizvodnju plastike. 50% plastičnih predmeta je za jednokratnu upotrebu. Od sirove nafte koja se konvertuje u polietilen i dalje prerađuje, na kraju se dobijaju plastični peleti, tj granule koje su osnova za proizvodnju svih plastičnih predmeta.

Komponente kao što su ftalati i bisfenol A koje poboljšavaju svojstva plastike dokazano ometaju rad hormona kako čoveka, tako i životinja utičući na reproduktivnu sposobnost, hormonalni status, čak i gene.

Nažalost, plastika je svuda jer se koristi kao materijal za izradu tekstila, predmeta za svakodnevnu upotrebu, ambalaže, automobila kao i drugih vrsta vozila, enterijera, podnih obloga, građeviskih materijala, medicinskih pomagala, električnih uređaja, mobilnih telefona, kompjutera, raznih drugih aparata i prateće opreme.. Zahvaljujući upotrebi PVC vodovodnih cevi, ftalati se nalaze i u vodi iz vodovoda.

Oko 18 100 000 tona plastike se proizvede svake godine. Deo otpada završava na deponijama ili se reciklira ali veliki deo na kraju dospeva u okeane. Pod uticajem sredine, veći deo plastike se razara na sitnije delove – mikro plastiku koja nije biorazgradiva. Morske životinje, posebno ribe i kornjače masovno ugibaju jer komadiće plastike pomešaju sa hranom. Danas ima vise komadića mikro plastike u okeanima nego planktona. U 2015. godini taj odnos je na nekim mestima bio i 100:1 (u korist plastike). Ali, to nije sve

Toksične supstance – ftalati i bisfenol A se vremenom oslobađaju iz plastike, a, kao hemijski aktivna, ona takođe u sebe može apsorbovati i pesticide, usporivače gorenja, dioksine tako da voda u koju dospeva plastika postaje i hemijski zagađena. Fenomen pojave dvopolnosti (hermafroditizama) kod riba koje žive u jako zagađenim vodama, nastaje upravo zbog uticaja pomenutih supstanci. S obzirom da su ribe samo deo lanca ishrane a da se ovi otrovi talože u masnom tkivu, pogodite gde na kraju dospevaju? Čovek je na vrhu lanca ishrane.

Tragovi ftalata i bisfenola A se nalaze u ljudskom krvotoku. Utiču na imuni sistem, srce i krvne sudove a mogu izazvati i kancer. Najveći uticaj se ispoljava na enokrinom sistemu. Opadanje reproduktivne sposobnosti poslednjih decenija posebno je izraženo u Evopi i SAD. Prosečan broj spermatozoida kod muškaraca je opao 53% za poslednjih 50 godina. Oštećenje DNK je posledica čije razmere će se tek utvrditi. Bolesti štitne žlezde, dijabetis, čak i depresija i prerani pubertet, prema raznim istraživanjima, imaju veze sa povećanim koncentracijama ovih jedinjenja u organizmu.

Moramo smanjiti upotrebu plastike. Za naše dobro, za dobro naše dece i drugih bića koja dele ovu planetu sa nama.

Ne koristite plastiku za jednokratnu upotrebu. Perite ruke što češće. Filtrirajte vodu. Koristite staklene i keramičke sudove. Drvo, cigla, kamen ,.. , ima toliko lepših i trajnijih materijala.

Zamenite, ako ništa drugo, plastične sudove i predmete, silikonskim. Silikon je mnogo trajniji i otporniji materijal od plastike a nema otrovnih supstanci u sebi. Barem ne koliko je do sada poznato. Razlaže se na vodu, ugljen dioksid i amorfni silikon (baza je silicijum). Da biste odabrali kvalitetan predmet od čistog silikona, malo ga uštinite i uvrnite. Ako se pojavi beličasti trag, znači da u sebi ima neka punila koja nisu baš neškodljiva, dakle nije čist silikon.

Birajte plastiku koja se može reciklirati. Izbegavajte onu sa oznakama 1,3,6 i 7.

Ako već koristite, birajte one sa oznakama 2, 4 i 5, ili s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. i NIKADA ne zagrevajte hranu u plastičnim sudovima (mikrotalasne). Bisfenol A (BPA) se posebno oslobađa prilikom grejanja plastike. Imajte to u vidu kada (ako) kupujete flaširanu vodu leti.

Fiskalni računi (termalni papir) je jako zagađen bisfenolom A,…

Da sumiramo – Plastiku teško možemo izbeći ali možemo biti oprezniji prilikom upotrebe.

Potrudimo se da „Plastično doba“ što pre ustupi mesto nekom lepšem dobu.

Avatar
Pratite na:
Latest posts by Tinka (see all)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *