Objavljeno dana Ostavite komentar

Zašto koristiti deterdžente bez fosfata

CVETANJE VODE – ŠTA MOŽEMO

Kako svi pomalo doprinosimo uništavanju voda na Zemlji i kako da popravimo stvari

Bez vode nema života. Uništena i zagađena voda je ubijen život na planeti. Kada čovek upropasti taj 1% pitke vode na planeti (oko 2% je polarni led) neće biti potreban ni Treći svetski rat, ni udar meteora, niti invazija vanzemaljaca da svi kolektivno nestanemo.

Čuli ste za fenomen „Cvetanje vode“, nekada jako redak a danas toliko čest. Radi se o prenamnoženju algi usled zagađivanja vode naročito nitratima i fosfatima. Osim što „potroše“ toliko kiseonika iz vode da izazovu uginuće riba i drugih vodenih organizama, većina tih algi ispušta opasne toksine. Cijanobakterije npr, toksinima izazivaju kod životinja i ljudi: trovanje jetre, unutrašnja krvarenja, plućni edem, probleme nervnog sistema, itd..Pre par godina (2013. godine) došlo do velikog cvetanja modrozelenih algi (cijanobakterija) u jezeru – akumulaciji Vrutci, kraj Užica i grad  je danima bio bez upotrebljive vode jer je bila zatrovana. Zaječar, Vranje, Leskovac, Kragujevac, samo su neki od gradova koji se snabdevaju vodom iz akumulacija i  koji bi mogli da se suoče sa sličnim problemom.

Odakle ti fosfati i nitrati u vodi? Neprečišćena otpadna voda iz industrijskih postrojenja, sa farmi, preterana upotreba đubriva u poljoprivredi i neverovatne količine neprerađene otpadne komunalne vode iz naseljenih mesta.

Znate li da naš glavni grad – Beograd, svu svoju kanalizaciju, bez ikakvog tretmana, ispušta kroz 20 izliva direktno u Savu i Dunav?

Evropski unija je u poslednjih deset godina donela niz mera sa ciljem da se se sa EU tržišta uklone deterdženti koji sadrže visoke koncentracije fosfata. Ide se ka potpunoj zabrani fosfata u sredstvima za pranje posuđa i rublja, kako  bi se umanjilo bujanje algi evropskim vodama.

Fosfati iz deterdženata jedan su od glavnih uzroka eutrofizacije („cvetanje vode“) Crnog i Baltičkog mora, delova Dunava, i mnogih jezera. Zabrana fosfata u deterdžentima se pokazala kao najjeftinija mera smanjenja eutrofizacije.

Svaki kilogram fosfora koji dospe u vodeni ekosistem može da proizvede do 500 kilograma algi. Uobičajeni deterdženti sadrže i 30-40% fosfata pa razmislite svaki put kada sipate takav prašak u svoju mašinu za veš kakve posledice to ima.

Šta može svako od nas da učini?

Za početak KUPUJTE DETERŽENTE BEZ FOSFATA!

 

 

Avatar
Pratite na:
Latest posts by Tinka (see all)
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *